Noten en gedroogd fruit

Noten en gedroogd fruit
Noten en gedroogd fruit in stalletje op het djemaa el fna plein in Marrakech

donderdag 27 februari 2014

Stoofvlees met pruimen, saffraan en kaneel


Sinds een paar jaar staat dit stoofgerecht wel eens bij ons op tafel. Gisteravond heb ik dit weer gegeten en ik vind dit gerecht erg lekker vanwege het zoete van de pruimen, saffraan en kaneel maar helaas is niet iedereen in m'n gezin er fan van. Je moet inderdaad wel van de combi vlees met kaneel houden..

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen:
  • olijfolie 
  • 1 kg runderriblappen, in kleine stukken gesneden
  •  3 uien fijngesnipperd (of meer naar smaak)
  •  2 el zongedroogde tomaten, gepureerd
  •  beetje harissa naar smaak
  •  2 tl kaneel
  •  3 el honing
  •  125-150 ml rode wijn
  •  15 - 20 gewelde,ontpitte, gedroogde pruimen
  •  ¼ tl saffraandraadjes, geweekt in kokend heet water
  •  peper, zout 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 gr. 
Kruid de vleesstukken met peper en zout en braad het in porties goudbruin. Zet ze daarna tot gebruik apart.
Voeg de gesneden uien toe aan het bakvet in de pan en smoor ze zachtjes tot ze gaar zijn en licht kleuren.
Voeg de rode wijn, saffraan (met weekwater), gepureerde zongedroogde tomaten, harissa, kaneel, honing, gewelde pruimen en 350 ml warm water toe.
Schenk de uitgelopen jus van het vlees erbij. Roer tot de honing is opgelost en breng de saus op zachtjes aan de kook. 
Proef de saus en breng hem eventueel nog op smaak met extra zout/peper of bouillon. 
Neem dan de pan van het vuur en schep het vlees door de saus.
Zet de pan 1,5 uur in de oven. Schakel dan de oven uit en laat de stoofschotel nog 30-60 min staan in de afkoelende oven.
Het is belangrijk dat je af en toe controleert of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg eventueel wat runderbouillon toe als het te droog wordt. 

Het zoete vlees smaakt erg goed bij couscous.  

Stoofvlees met pruimen, saffraan en kaneel
 
Alternatief  
In plaats van rundvlees kan je ook prima lamsvlees gebruiken. Dat geeft het gerecht een authentiekere smaak.
En in plaats van het vlees in de oven te laten garen, kan je het natuurlijk ook op een zacht vuur gaar laten sudderen.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vijgen in mijn tuin

Vijgen in mijn tuin