Noten en gedroogd fruit

Noten en gedroogd fruit
Noten en gedroogd fruit in stalletje op het djemaa el fna plein in Marrakech

woensdag 24 december 2014

Cheesecake naturel met topping van rode vruchten


Ik heb pas sinds kort cheesecake leren waarderen. M'n kids zijn er gek op en ik heb het inmiddels een paar keer gemaakt. Leuk om te doen en het is niet een al te moeilijke taart. Dat komt mooi uit omdat ik niet echt een bakker ben :). Het enige wat je nodig hebt is geduld. Hij wordt het mooist en smaakt het lekkerst als hij langzaam gaart in de oven en als hij langzaam en goed (een nachtje) afkoelt zodat de taart niet scheurt. En verder is de taart niet echt light ... maar wel heel lekker. Dit recept is overigens van Rudolph van Veen.

Wat heb je nodig voor de taartbodem:
  • 200 gr koekjes (bastogne of extra crunchy koekjes) 
  • 50-70 gr boter

Wat heb je nodig voor de taartvulling: 
  •  900 gr roomkaas 
  • 1 bakje zure room (125 gr) 
  • 1 vanillepeul 
  • 250 gr suiker
  • 5 eieren 
  • 30 gr bloem, gezeefd  

Wat heb je nodig voor de topping? 
  • Doosje aardbeien of ander rood fruit 
  • Aardbeienjam  of jam wat bij je fruit past
  • Citroensap

Verder gebruik ik voor de cheesecake een bakvorm van 24 cm en nog een extra bakplaat die een hoge opstaande rand heeft.  

Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 130 gr en bekleed de bakvorm met bakpapier.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Bodem
Maak de bodem van de verkruimelde koekjes vermengd met de gesmolten boter. Druk dit mengsel  met de achterkant van een lepel glad op de bodem van de bakvorm.

Taart
Maak vervolgens de taartvulling. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine. Eerst doe ik de roomkaas er in en zorg ik er voor dat het een glad mengsel wordt. Daarna voeg ik alle andere ingrediënten toe en laat het even draaien totdat een mooi glad mengsel wordt. Zorg dat je de bloem zeeft voordat je deze toevoegt.

Schenk dan het mengsel in de bakvorm op de koekjesbodem en bak de taart in ongeveer anderhalf uur gaar op 130 gr.
Ik zet de vorm net 1 richel onder het midden van de oven. Op de onderste richel plaats ik een diepe plaat met water. Hierdoor gaart de cheesecake zonder scheuren, komt hij mooi omhoog en is de bovenkant mooi glad.  In het midden mag de taart nog een beetje wiebelig zijn.

Nadat de taart is afgekoeld tot kamertemperatuur laat je de taart nog een nacht afkoelen in de koelkast. De volgende dag is hij dan mooi stijf. 

Aardbeiensaus
Voor de topping verwarm ik wat aardbeienjam met wat versgeperste citroensap. De aardbeien (grote aardbeien snij ik in 4 partjes) voeg ik op het laatst toe. Als ik ander rood fruit gebruik, pas ik daar mijn jam op aan.

De taart is het lekkerst als je deze op kamertemperatuur serveert. Als je een mes warm maakt (met kokend water) kan je mooie strakke puntjes snijden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vijgen in mijn tuin

Vijgen in mijn tuin