Noten en gedroogd fruit

Noten en gedroogd fruit
Noten en gedroogd fruit in stalletje op het djemaa el fna plein in Marrakech

dinsdag 6 januari 2015

Bananencheesecake





Sinds vorig jaar maak ik regelmatig cheesecakes. Dit recept is gebaseerd op een recept van mijn broer die ik hier en daar wat aangepast heb aan mijn eigen smaak.

Wat heb je nodig voor de taartbodem:
110 gr crunchy koekjes
40 gr gesmolten boter
80 gr pecannootjes gehakt

Wat heb je nodig voor de vulling:
4 rijpe bananen
4 eieren
1 pot magere kwark (ongeveer 450 gr)
270 gr cream cheese naturel (bijv. Philadelphia)
240 gr fijne kristalsuiker

1 springvorm van 24 cm

Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 130 graden, bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Bodem
Maak de bodem van de verkruimelde koekjes vermengd met de gesmolten boter en de fijngehakte pecannootjes. Druk dit mengsel  met de achterkant van een lepel glad op de bodem van de bakvorm.

Taart
Maak vervolgens de taartvulling. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine. Eerst maal ik de bananen fijn en voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Laat het even draaien totdat het een mooi glad mengsel wordt.

Schenk dan het mengsel in de bakvorm op de koekjesbodem en bak de taart in ongeveer een goed uur gaar op 130 graden.
Ik zet de vorm net 1 richel onder het midden van de oven. Op de onderste richel plaats ik een diepe plaat met water. Hierdoor gaart de cheesecake zonder scheuren, komt hij mooi omhoog en is de bovenkant mooi glad.  In het midden mag de taart nog een beetje wiebelig zijn.

Nadat de taart is afgekoeld tot kamertemperatuur laat je de taart nog een nacht afkoelen in de koelkast. De volgende dag is hij dan mooi stijf.

Als je de taart steviger wilt hebben kan je een groter deel roomkaas gebruiken. Een andere variatie is de magere kwark vervangen door Ricotta. 

De taart smaakt goed met een dotje dulce de leche. Hoe je dit maakt, laat ik in een volgend berichtje zien.

maandag 5 januari 2015

Casadielles (walnootflapjes)


Dit Noord-Spaanse hapje heb ik ooit een keer gemaakt bij een kookworkshop van La Maravilla.  Sindsdien maak ik ze regelmatig. Ze zijn erg lekker en ze zijn breed inzetbaar. De nootflapjes zijn lekker bij de koffie of thee, smaken goed als dessert met een bolletje ijs en ze doen het ook heel goed als borrelhapje.

Het is een prima hapje voor bij een glaasje champagne of cava en daarom een fijn alternatief voor de oliebollen.  Bij de laatste jaarwisseling heb ik ze ook weer gemaakt, samen met m'n dochter.

Wat heb je nodig voor 20 flapjes: 
  • 10 Bladerdeeg
  • 150 gr walnoten, fijn gehakt 
  • 50 gram suiker 
  • 2 el honing 
  • sap van een halve citroen 
  • een flinke tl anijszaad 
  • 1 losgeklopt eitje 
  • wat sesamzaad 

Bereiding:  
Verwarm de oven voor op 180 gr. en ontdooi de vellen bladerdeeg. 
Maak de vulling door de gehakte walnoten samen met de suiker, honing, anijszaad en citroensap te mengen tot een plakkerige massa.


Snij vervolgens elke plak bladerdeeg in vieren. Leg in het midden van 1 vierkantje een flinke theelepel walnootmengsel. Leg er een ander vierkantje op en druk de randen dicht met een vorkje.

Leg de vierkante flapjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier en bestrijk ze met de losgeklopte ei. Bestrooi de flapjes met wat sesamzaad en bak ze in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar in ongeveer 15 - 20 min.

De casadielles kan je warm eten maar ook op kamertemperatuur zijn ze lekker. 

Vijgen in mijn tuin

Vijgen in mijn tuin